Jaco van Beem

Direct advies 020-6104595

Wat als uw leaseauto in een lage bijtellingscategorie total loss wordt verklaard?

21 september 2017

In 2017 zijn er nog maar 2 bijtellingcategorieën, 4 en 22 procent. Echter is de kans groot dat u nog rondrijdt in een auto die valt in een lagere bijtellingscategorie, bijvoorbeeld 7 %.
Schade rijden is nooit leuk en zeker niet wanneer het een aanrijding betreft zonder dat het u schuld is. De materiele schade is te vervangen, maar wat indien u fiscaal vriendelijke leaseauto total loss wordt verklaard, u heeft geen fiscaal voordeel meer.
Immers de kans is groot dat uw nieuwe leaseauto een hogere bijtellingscategorie heeft.
Kunt u het verlies aan bijtelling in dit geval verhalen bij de tegenpartij?

JA! Het bijtellingsverlies kunt u vergoed krijgen van de tegenpartij.

Een leaserijder heeft van deze vraag een rechtzaak opgestart tegen de veroorzaker van de schade aan zijn fiscaal vriendelijke leaseauto. De rechter heeft zich in 2014 over deze zaak gebogen. Het eindoordeel van de rechter was dat je als zakelijke rijder in aanmerking kunt komen voor een vergoeding van je bijtellingsverlies op de tegenpartij. Het praktijkvoorbeeld was de situatie waarbij een leaseauto total loss verklaard werd bij een ongeluk dat door een andere partij veroorzaakt was. De leaserijder had totaal geen schuld aan het ongeluk en de tegenpartij werd volledig schuldig verklaard.
Toch werd de leaserijder gedupeerd in zijn portemonnee doordat hij in een duurdere leaseauto moest gaan rijden.

Hoe kan ik dit verlies in bijtelling claimen bij de tegenpartij?

U kunt dit verlies proberen te claimen door een rechtzaak aan te spannen tegen de veroorzakende partij van de schade. 
Dit besloot de leaserijder uit het praktijkvoorbeeld ook te doen en de rechter ging mee in zijn verhaal.
Volgens deze rechter ging het hierbij om vermogensschade en deze vermogensschade heeft een direct verband tussen de oorzaak en het gevolg. De rechter oordeelde in dit geval dat de verzekering van de tegenpartij de vermogensschade (lees: de kosten voor de hogere bijtelling) moet vergoeden voor de duur van het leasecontract.

Indien u hulp nodig hebt bij een soortgelijke situatie of een andere vraag heeft over zakelijk rijden, dan kunt u zich melden bij Vereniging Zakelijke rijders.


Uiteraard adviseren wij u graag in zulke situaties en wij zorgen dat u mobiel blijft!

Bron: Vereniging Zakelijke rijders


Naar het overzicht